Saturday, 25 July 2009

Bathua


English Name: Fat-hen / White Goosefoot / Goosefoot

Common Indian Name (Hindi): Bathua

  • Bathua, the Chenopodium album is a fast-growing weedy annual plant in the genus Chenopodium. Fat Hen, White Goosefoot, Lamb's-quarters, Pigweed or dungweed are the common names of Bathua.
  • The leaves and young shoots are eaten as leaf vegetables. These are cooked with potato, chicken, or meat to make a saag dish. When mixed with yogurt, sauce (raita) is made which is a favorite dish in North India.
  • Bathua is available only in winter season. However, it should be eaten in moderation due to high levels of oxalic acid.
  • Each plant produces tens of thousands of black seeds. As the English common name suggests, it is also a very good feed (both the leaves and the seeds) for chickens (hens) and other poultry.
  • Bathua has medicinal uses in some skin conditions. Its oil is used to treat hookworms.
  • It is said to be high in vitamin A, B-complex vitamins, vitamin C, calcium, potassium, phosphorus, trace minerals, iron and fiber.

2 comments:

sharda monga (aroma) said...

सर्दी के दिनों में बथुआ बहुतायत से मिलता है। यह खरपतवार की तरह शीतकालीन फसल के साथ बहुतायत से उगता है। इसका वानस्पतिक नाम चेनोपोडियम अल्बम है। होमियोपैथी में इस नाम से दवा भी है। पालक की तरह गुणकारी बथुए का साग स्वादिष्ट और पौष्टिक होता है। बथुआ फसल की दृष्टि से बहुत पुराना और मजबूत शाक है। पुरातत्ववेत्ताओं को लौह युग के अवशेषों में भी इसके चिह्न प्राप्त हुए हैं। मजबूत होने के कारण यह हर तरह की जमीन में पनपता है, जल्दी नष्ट नहीं होता और सोयाबीन तथा पालक के साथ बहुत अच्छी तरह उगता है। जब तक इसकी फसल रहती है इसे ताजा खाया जाता है। इसके पौष्टिक गुणों के कारण मेथी की तरह सुखाकर भी रखा जाता है। सूखे बथुए को आलू के साथ सब्जी की तरह पकाया जाता है या फिर पत्तियों का चूरा बनाकर दाल के साथ मिलाकर भी खाते हैं।

Anonymous said...

Bathua makes me nostalgic as my family back home would make raita, paratha and sabzi from this wonderful green.
Here in NJ, a friend showed me that bathua grows like a weed in our garden along with Chaulai(another green vegetable which was cooked back home in India).

Wonderful blog.
Hope you continue to write.